Blog Post

Πως να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό στις πολυκυστικές οωθήκες (PCOS)

pcos - πολυστηκές οωθήκες

Πολυκυστικές οωθήκες

Οι πολυκυστικές οωθήκες (PCOS) είναι ένα ορμονικό γυναικολογικό σύνδρομο το οποίο οδηγεί σε ακανόνιστο κύκλο περιόδου. Οι πολυκυστικές οωθήκες (PCOS) φαίνεται ότι προκαλούνται από την υπερπαραγωγή ορμονών, των ανδρογόνων που οδηγούν στην δημιουργία κύστων στις οωθήκες.

Οι γυναίκες με πολυκυστικές οωθήκες (PCOS) χαρακτηρίζονται από:

  • Αυξημένο βάρος (ενώ πολύ υψηλό ποσοστό αυτών βρίσκονται στα όρια του υπέρβαρου ή της παχυσαρκίας  )
  • Τριχοφυΐα
  • Ινσουλινο-αντίσταση

Ινσουλίνη, καλή ή κακή;;

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη του παγκρέατος η οποία εκκρίνεται μόλις καταναλώνουμε υδατάνθρακα (γλυκόζη). Δουλειά της ινσουλίνης είναι να μετατρέψει την γλυκόζη σε ενέργεια για τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

Όταν στον οργανισμό υπάρχει ινσουλινοαντίσταση, η ινσουλίνη δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά με αποτέλεσμα να εκκρίνεται περισσότερη ποσότητα ινσουλίνης στο οργανισμό προκειμένου να διαχειριστεί την γλυκόζη που έχει καταναλωθεί. Η περίσσεια ινσουλίνης όμως που παράγεται οδηγεί στην παραγωγή των ανδρογόνων, όπως η τεστοστερόνη, η οποία προκαλεί όλα τα παραπάνω που αναφέραμε.

Πως μπορεί η διατροφή να βοηθήσει;;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τις πολυκυστικές οωθήκες (PCOS), παρόλαυτα αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση των συμπτωμάτων.

Για πάμε να δούμε τώρα τις διατροφικές αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των πολυκυστικών οωθηκών (PCOS).

Για καλύτερο έλεγχο του βάρους αλλά και των συμπτωμάτων των πολυκυστικών οωθήκών (PCOS), σου έχω μαζέψει παρακάτω κάποιες συμβουλές προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου της ινσουλινοαντίστασείς αλλά και του βάρους.

1. Προσπάθησε να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα (4-5 γευμάτα). 

  • Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση της ποσότητας και άρα των θερμίδων μέσα στην ημέρα.

2. Βάλε ποικιλία στην διατροφή σου 

  • Μην αποκλείεις ομάδες τροφίμων αλλά ένταξε όλες τις ομάδες όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πρωτεϊνούχες τροφές , γαλακτοκομικά και καλά λιπαρά στην καθημερινότητα σου. Καμία από τις παραπάνω ομάδες τροφίμων δεν οδηγεί στην αύξηση του βάρους όταν υπάρχει η μέτρο στην ποσότητα.

3. Προσπάθησε να έχεις πηγή πρωτεΐνης σε όλα τα γεύματα σου. 

  • Η πρωτεΐνη οδηγεί στον καλύτερο κορεσμό και στην μείωση της πείνας. Βάζοντας πρωτεΐνη σε κάθε σου γεύμα θα μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα την ποσότητα των γευμάτων σου και να βοηθήσεις στην ομαλή αύξηση της γλυκόζης του αίματος.

Πρωτεΐνη μπορείς να βρεις:

  • Λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι)
  • Κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι)
  • Ψάρι & θαλασσινά
  • Όσπρια,
  • Αυγό
  • Γαλακτοκομικά (γιαούρτι, αυγό, τυρί)
  • Βούτυρα ξηρών καρπών
  • Σόγια

4. Κατανάλωσε επαρκή ποσότητα νερού

  • Το νερό είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Προσπάθησε να καταναλώνεις τουλάχιστον 6-8 ποτήρια (1.5 -2 L) νερό και αν το ξεχνάς δες το χρώμα των ούρων σου για να δεις αν είσαι σε αφυδάτωση (urine chart tool – link )

5. Αύξησε την άσκηση μέσα στην εβδομάδα σου

  • Αυξάνοντας την άσκηση, αυξάνεις την μυϊκή σου μάζα η οποία αυξάνει τον μεταβολισμό. Με αυτό τον τρόπο μπορείς πιο εύκολα να αποκτήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος και να  βελτιώσεις την καρδιομεταβολική καθώς και άλλες λειτουργίες του οργανισμού σου.

5. Προτίμησε ολικής άλεσης προϊόντα

  • Όπως αναφέραμε, τα άτομα με πολυκυστικές οωθήκες χαρακτηρίζονται από ινσουλινοαντίσταση η οποία επιδεινώνεται με την απότομη αύξηση του σακχάρου. Οι φυτικές ίνες, οι οποίες εμπεριέχονται στα προϊόντα ολικής άλεσης βοηθούν στην ομαλή αυξομείωση του σακχάρου αποφεύγοντας και τυχόν υπογλυκαιμίες. Ακόμα αυξάνουν τον κορεσμό δημιουργώντας μία αίσθηση πληρότητας καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα.

Τέλος να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές μελέτες γύρω από την διαλειμματική νηστεία και την βελτίωση των συμπτωμάτων των πολυκυστικών οωθηκών. Τα αποτελέσματα δείχνουν μία βελτλιωση των μεταβολικών παραγόντων συμπεριλαμβανομένου και της ινσουλινοαντίσταση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις και εδώ.

Loading...

Μοιράσου αυτό το άρθρο!

Κλείσε μία δωρεάν συμβουλευτική

Συμπλήρωσε την φόρμα μας και λάβε άμεσα εξατομικευμένη συμβουλευτική. Ξεκίνησε εδώ.

Scroll to Top